(UŽIVO) AUSTRIJSKI KANCELAR U RADNOJ POSETI BEOGRADU: Sebastijan Kurc na sastanku sa Aleksandrom Vučićem

Austrijski kancelar u jednodnevnoj bilateralnoj poseti Srbiji

Kurc se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić, sa kojim neguje dugogodišnje odlične lične odnose. Vučić će austrijskom kancelaru, kako se saznaje, uručiti i Orden Republike Srbije na lenti, kojim su do sada, između ostalih, odlikovani predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Ðinping.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc jedan je od glavnih zagovornika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i čvrsto podržava evropske integracije Srbije.

Austrijskog Kancelara pre razgovora sa predsednikom dočekala ministarka

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc boraviće u jednodnevnoj bilateralnoj poseti Beogradu, gde se sastao sa državnim vrhom Srbije.

Njega je dočekala ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a potom se austrijski kancelar sastao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem na “tête-à-tête” razgovoru.

Nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, predsednik će Sebastijanu Kurcu uručiti orden, nakon toga uslediće i izjave za medije.

Beograd u bojama austrijske zastave

Povodom zvanične posete austrijskog Kancelara, Sebastjana Kurca, Grad će iskazati srdačnu dobrodošlicu kolorizovanjem Palate Albanija, Brankovog i Mosta na Adi bojama austrijske zastave u noći između 04. i 05.septembra, dok će se sa stubova javnog osvetljenja u užem centru Grada, pristupnim saobraćajnicama aerodromu Nikola Tesla i u reonu Palate Srbija vijoriti zastave Republike Austrije i Republike Srbije.

Sastanak u toku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin kancelaru Austrije, Sebastijanu Kurcu. Nakon toga biće priređena i svečana ceremonija dodele Ordena Republike Srbije na lenti kancelaru Republike Austrije za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana. Odmah po završetku planirane su i izjave za medije.Predsednik Srbije je svog visokog gosta srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

Vučić i Kurc razgovaraće najpre u četiri oka, a nakon toga će biti održan i sastanak delegacija dve zemlje.

Uoči dolaska u Beograd, on je rekao da Austrija smatra Srbiju važnim partnerom i sidrom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

– Pored odličnih bilateralnih odnosa i evropskog proširenja, razgovaraćemo i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija. Srbija može da se osloni na našu punu podršku na putu ka EU. Evropska unija je potpuna tek kada joj sve države Zapadnog Balkana budu pristupile – poručio je Kurc.

Pored značajne političke podrške koju Beč pruža Beogradu, Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 firmi koje posluju u našoj zemlji.

Spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila je na nivou od oko 1,25 milijardi evra. Takođe, važnu sponu u odnosima Srbije i Asutrije čini brojna srpska dijaspora koja u toj zemlji, prema zvaničnim podacima broji više od 120.000 državljana Srbije koji žive i rade u Austriji, ali je, prema procenama broj ljudi poreklom iz Srbije oko 300.000.
Vučić i Kurc na tête-à-tête razgovoru

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primiće u radnu posetu saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca, u subotu, 4. septembra 2021. godine, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike (ul. Andrićev venac 1).

Program radne posete:

11:15-11:45 Tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca
11:45-12:15 Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Austrije predvođene predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastijanom Kurcom
12:20-12:30 Ceremonija uručenja Ordena Republike Srbije na lenti saveznom kancelaru Republike Austrije Sebastijanu Kurcu.
12:30-12:50 Izjave za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca.

Izvor: srbijadanas