VESIĆ NAJAVIO: Uskoro konkurs za dizajn prvih 16 stanica budućeg metroa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je predstojeći konkurs za dizajn metro stanica za prvu fazu prve linije Beogradskog metroa.

Kako je najavio, Grad Beograd će raspisati konkurs za idejno rešenje prvih 16 stanica metroa jer kako je istakao, “grad želi da angažuje domaće arhitekte”.

– Srpske arhitekte će, kao što su radile i Linijski park, dobiti da rade i metro. Želimo da mlade srpske arhitekte učestvuju u gradnji metroa, dizajniranju stanica, jer će na taj način steći reference da rade u svetu. Pored toga, svaka stanica će biti drugačija i pričati priču o tom delu grada ili nekom događaju iz istorije Srbije. Tako će naš metro biti drugačiji, a ne kao neki u svetu koji imaju potpuno identične stanice. Kada dobijemo idejna rešenja, po njima će se graditi stanice metroa – izjavio je Vesić.

Raspisivač/naručilac je Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda, odnosno Sekretarijat za javni prevoz i JKP “Beogradski metro i voz”, u saradnji sa sprovodiocem konkursa Udruženjem arhitekata Srbije.

Konkurs će biti javni, otvoreni, anonimni, jednostepeni i anketni za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn. Konkurs će uskoro biti raspisan preko portala Javne nabavke, raspisivača/naručioca i sprovodioca konkursa.

Izvor: (Kurir.rs)