“ISPUNIO SAM OBEĆANJE DATO PUTINU” Bajden tvrdi da je ispoštovao ruskog predsednika, ali da li je u pravu?

Američki lider objasnio o čemu se radi

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da je ispunio obećanje koje je dao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da će progoniti hakere po celom svetu.

– Na sastanku sa predsednikom Putinom u junu, jasno sam rekao da će SAD preduzeti mere kako bi sajber kriminalci odgovarali za svoje postupke. To smo danas uradili – navodi se u izjavi Bajdena.

– Koristimo svu moć savezne vlade kako bismo stali na put zlonamernoj sajber aktivnosti i prestupnicima, da ojačamo odbranu našu zemlju, da se borimo protiv zloupotrebe virtuelne valute za iznuđivanje. Koristimo međunarodnu saradnju kako bismo uništili ekosistem iznude i borimo se protiv sigurnih zona – izjavio je Bajden.

Predsednik SAD je dodao da njegova administracija nastavlja da koristi sve dostupne instrumente kako bi zaštitila Amerikance i američke interese od sajber pretnji.

Ranije su američke vlasti uvele sankcije državljaninu Rusije Evgeniju Poljaninu, Ukrajincu Jaroslavu Vasinskom i internet resursu, sa sedištem u Estoniji i Letoniji pod optužbom da su umešani u sajber kriminal.

Poljanin i Vasinski se sumnjiče da su članovi hakerske grupe koja je od svojih žrtava iznudila više od 200 miliona dolara u sajbervalutama. Prema tvrdnjama Ministarstva finansija, učesnici grupe su koristili programe Sodinokibi/REvil koji su upali u 175.000 kompjutera širom sveta.

Izvor: srbijadanas