SRBIJA IZUZETA OD SANKCIJA EU Vučić doneo odluku koja je spasila državu katastrofe, trebalo je ostanemo bez nafte i gasa, a sada se sve menja

Srbija i kompanije sa većinskim ruskim vlasništvom sa teritorije Srbije biće izuzete iz EU sankcija koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

U EU dodaju da se izuzeće za trgovinu ruskom naftom i gasom sada odnosi kako na EU tako i na njene susede, zemlje Zapadnog Balkana, Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarsku.

“Ono što je dozvoljeno za EU, a tiče se uvoza nafte i gasa, mora biti dozvoljeno i našim susedima”, potvrđeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Izvori iz Evropske komisije kažu da je u pitanju izuzeće od sankcija koje su se odnosile na zabranu uvoza nafte za kompanije sa većinskim ruskim vlasništvom koje posluju na teritoriji trećih zemalja, a koje je trebalo da stupe na snagu od 15. maja.

Kada su donete sankcije na uvoz nafte i gasa nisu važile za većinski ruske kompanije kompanije iz zemlja članica EU.

Ovim je još jednom potvrđena ispravnost političkih odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog vrha, a kojima je sprečeno da naša zemlja dođe pod udar sankcija i na ivicu katastrofe.

EU je danas odobrila i izuzeća za dopremanje određene robe ruskim brodovima, uključujući i energente, hranu i lekove, preko EU luka koje su novim paketom mera zatvorene za ruska plovila.

Izvor: Alo.rs