PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA – Najsavremeniji aparati za zračnu terapiju uskoro dostupni svim pacijentima!

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da je to ministarstvo danas zaključilo ugovor o nabavci najsavremenijih aparata za spoljašnju zračnu terapiju – linearnih akceleratora najnovije generacije, sa ciljem zamene dotrajalih uređaja u radioterapijskim centrima.

Dva linearna akceleratora biće instalirana u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i po jedan u UKC Niš i UKC Kragujevac, a ova nabavka, sprovedena po procedurama i pod nadzorom Svetske banke, vredna je 12,7 miliona evra, uključujući i građevinske radove, koji iznose više od 2,8 miliona evra.

Lončar je podsetio na to da je prošle nedelje sprovedena najveća nabavka dijagnostičkih aparata, dodavši da su naše zdravstvene ustanove postale bogatije za 135 rendgen-aparata i 55 CT skenera, čija će isporuka početi u naredna tri meseca i odmah će biti dostupni pacijentima.

Pre toga će naši zdravstveni radnici proći obuku, a čim se uređaji instaliraju, krenuće sa radom. Do jeseni svi aparati će biti na svom mestu, dostupni svim pacijentima, rekao je on.

Ministar je naveo da je kupovina najsavremenijih aparata, osim za pacijente, veoma važna i za mlade lekare, kako bi od početka karijere radili na najmodernijim aparatima, pri čemu je ukazao i na značaj kupovine više od 300 najsavremenije opremljenih sanitetskih vozila i kola hitne pomoći za prevoz pacijenata na dijalizu.

Takođe, Lončar je podsetio i na to da je završena izgradnja bolnica u Aranđelovcu i Loznici, a da se nastavlja izgradnja u Vranju i Leskovcu, te najavio otvaranje bolnice u Požarevcu.

Izvor: Srbija Danas