Brnabić reagovala na mogućnost da Bugarska “zavrne gas” Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da samo pominjanje mogućnosti uzimanja srpskog gasa u tranzitu kroz Bugarsku nije na mestu.

Brnabić je izrazila nadu da će Poljska i Bugarska uspeti da se dogovore o isporuci gasa.

– Mene zanima kako ljudi žive u Srbiji, a svaki poremećaj u EU, imao bi negativne posledice po privredu Srbije. Što je sve mirnije i stabilnije, to je bolje za nas – zaključila je premijerka.

– Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera, koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugovorne obaveze, vladavina prava, već Divlji zapad – naglasila je Brnabić.

Ona je ukazala da bi uzimanje gasa u tranzitu značilo i da roba na kamionima u tranzitu, ako se nekome svidi, može biti uzeta.

To je, istakla je, “jednostavno nemoguće”.

– Sama priča o tome i sama rečenica bugarskog premijera – mi nećemo to raditi, jednostavno nije na mestu. To niko ne sme ni da zamisli da uradi, a ne da kaže “dovoljno smo dobri da to ne radimo” – istakla je Brnabić.

Ona je kazala da bi, ako bi neko uzeo gas u tranzitu, to dovelo do toga da ne postoji više nikakva sigurnost ni za koga u Evropi i svetu.

Podsetila je da je Srbija uložila preko milijardu evra u gasovod.

– Pritom smo platili gas, naš je gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Rusijom. Desilo se da prolazi kroz Bugarsku, da oni imaju probleme, ali bugarski problemi nisu naši problemi – ukazala je Brnabić.

Uzimanje srpskog gasa u tranzitu, ponavlja, bio bi presedan.

– Ali, svašta je viđeno u prethodnom periodu – dodala je ona.

Izvor: Tanjug