“SRBIJA ČUVA SVOJU SLOBODU” Aleksandar Bocan-Harčenko: Nikakav pritisak Zapada ne može da pokvari srpsko-ruske odnose

Nikakav pritisak Zapada ne može da pokvari srpsko-ruske odnose, njihovu tradiciju, a posebno tradiciju zajedničke borbe protiv fašizma i nacizma, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

U izjavi tokom manifestacije Besmrtni puk on prenosi svoj utisak, da je za srpski narod, Srbiju i one koji njome upravljaju, najvažniji osećaj slobode i suvereniteta.

– Ovo je za nas veliki događaj u smislu čuvanja sećanja na našu vojsku, naše heroje koji su oslobađali Srbiju i regiju istočne Evrope od fašista, a Dan pobede 9. maj je naš zajednički praznik. Naša zajednička tradicija je duga i čvrsta. S obzirom na sve ovo što se sad dešava u Evropi, slavimo Dan pobede kao i ranije, ali možda i još snažnije, sa više srdačnosti i jačim osećanjima. Osećamo aktuelnost ovog praznika, aktuelnost zadatka borbe sa nacizmom – kaže Bocan – Harčenko, koji je i prošetao sa Besmrtnim pukom, noseći fotografiju svog dede koji je kao pilot poginuo u vazdušnom okršaju.

On dodaje da, bez obzira na pritiske kojima je Srbija izložena u vreme rata u Ukrajini ni jednog trenutka nije posumnjao da će se predstavnici najvišeg srpskog rukovodstva pridružiti Besmrtnom puku u Beogradu.

– Tradicije su čvrste. Ništa, nikakva situacija, nikakav pritisak Zapada ne može da pokvari tu tradiciju. Najvažniji osećaj za srpsko rukovodstvo, za Srbiju i srpski narod, je osećaj slobode, nezavisnosti i suvereniteta, a tradicija zajedničke borbe, borbe sa fašizmom, sa nacizmom deo je srpskog osećaja dostojanstva. Ubeđen sam u to. Što se tiče drugih zemalja, naravno, mi pozdravljamo sve naše saveznike. Poštujemo i borce svih savezničkih vojski koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu.

Komentarišući da se ove godine, zbog dešavanja u Ukrajini Besmrtni puk neće održati u većini zemalja Evrope ni u Sjedinjenim Američkim Državama, Bocan – Harčenko kaže:

– Pre svega, nama je zadovoljstvo što je održan ovde u Beogradu, a što se tiče drugih zemalja, zemalja koje su članice Evropske unije, nažalost, ovo je ispoljavanje potvrde rusofobije i pokušaj revizije i poništavanja istorije, zajedničke istorije.

Izvor: Alo.rs