“Oslobođamo se vezivanja ruku i nogu od strane Rusije”

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da će kampanja otpriznavanja nezavisnosti Kosova zaoštriti odnose onih koji podržavaju Prištinu – SAD i Nemačke i Srbije sa druge strane.

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio da su četiri zemlje povukle priznanje Kosova. Janjić je uveren da je Savet mnogo ozbiljnije raspravljao o celoj stvari i da je sagledao promene koje nastaju zbog rata u Ukrajini i konsekvence koje te promene imaju na Kosovo.

– Očekujem da će se uskoro početi sa radom na novoj strategiji odgovora i Kosovu i međunarodnoj zajednici. Otpriznavanje ima smisao samo kada je u pitanju članstvo u UN. Bitno je da se Srbija spremi za to da će od juna, jula meseca, imati i novi front u borbi oko i sa Kosovom, a to je front evropskih regionalnih institucija kakav je Savet Evrope – navodi Janjić.

“SAD i Nemačka spremaju Kosovo da neće biti primljeno u UN”
Smatra da će Kosovo najverovatnije biti primljeno u Savet Evrope i dodaje da za njega to nije loša vest jer, prema njegovom mišljenju, Srbija “dobija novu mogućnost i novi okvir za borbu za stanje i položaj srpske zajednice na KiM”.

– Dobijamo jednu novu platformu za delovanje na popravljanju položaja Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu – ističe Janjić.

Kako kaže, to što SAD i Nemačka podržavaju Kosovo da postane članica Saveta Evrope znači da ih spremaju da neće biti priznati u UN i da neće biti priznato od Srbije.

– Dakle, pitanje statusa otpada, a mi se moramo spremiti za razgovore o normalizaciji – dodaje on.

Smatra da će Srbija ići putem ka Evropskoj uniji i dodaje da je to bolja situacija u odnosu na onu kada smo i sami sebe blokirali pričom o statusu Kosova jer smo računali na podršku Rusije.

– Podrška Rusije i Kine je važna samo u UN. Mi se oslobađamo tog vezivanja ruku i nogu od strane Rusije i dobijamo prostor gde smo jači – ekonomija, saradnja u regionu, energetika. Ovde više neće biti sukoba među građanima, a Kurti i njemu slični će morati da shvate da nije sve samo visoka politika – zaključuje Janjić.

Izvor: vesti-online.com