ŠEF DELEGACIJE EU Zajedno sa Vladom Srbije gradi put ka Uniji koji predstavlja priliku za bolji život (FOTO)

Evropska unija (EU) zajedno sa Vladom Srbije gradi put ka Uniji koji predstavlja priliku za bolji život građana Srbije, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope u Beogradu

On je na manifestaciji, koja se održava na Kalemegdanu, rekao da EU za Srbiju predstavlja priliku, odnosno, prilike da građani, kako kaže, onda kada se Srbija uključi u EU, mogu da rade u EU ili da imaju bolje poslove u Srbiji, kao i da imaju mogućnost za bolji život.

On je kazao da je na obeležavanju Dana Evrope u Novom Sadu 9.maja poslata snažna poruku o partnerstvu između EU i Srbije.

Dodao je da je istorijski gledano EU veliki mirovni projekat koji je, kako je rekao, nastao i razvija se kroz saradnju evropskih zemalja članica.

– Sve što se ovde danas dešava ilustruje da su EU i Srbija bolje zajedno – rekao je Žiofre koji je sa ministrarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišao štandove EU, Vlade Srbije, zemalja članica EU i Evropskog pokreta.

Vesić je izrazio je zahvalnost delegaciji Evropske komisije u Beogradu i Ministarstvu za evropske integracije na organizovanju Dana Evrope u srpskoj prestonici navodeći da je to prilika da gradjani vide ko sve čini EU.

– Da su to zemlje sa kojima mi živimo i da je nama mesto u Evropi, da budemo ujedinjeni u različitostima, da zajednički slavimo i delimo i rešavamo probleme – rekao je Vesić, dodavši da evropski kontinent može da opstane u budućnosti samo ako bude jedinstven u politici i ekonomiji.

Kazao je i da veruje da će Srbija postati članica EU, jer smatra da joj je mesto u evropskoj zajednici i istakao da to nije postala do sada zbog različitih istorijskih okolnosti.

– To se nije dogodilo ponekad zbog naše, a ponekad i zbog tuđe krivice, ali to ne znači da nije vreme da sada postanemo članica Evropske unije. Tako da će Srbije sigurno biti u Evropi – kazao je Vesić.

Posetioci Festivala Evrope imali su priliku da, između ostalog, posete štandove 16 država članica EU i upoznaju sa vrednostima i specifičnostima tih zemalja, kao i da se upoznaju sa delima kiparskog umetnika Konstantinosa Kristua, učestvuju u nagradnom EU kvizu i čuju nastup violinistkinje Branislave Jovanov, fado pevačice Tamare Jokić i kvarteta Intermeco.

Festival Evrope odražava moto Evropske unije Ujedinjeni u različitosti i sastavni deo je kampanje “Bolji smo zajedno”.

Izvor: Alo.rs