VIJESTI

EK: Situacija na KiM ostaje krhka

Evropska komisija smatra da ja situacija na severu Kosova i Metohije i dalje veoma krhka, izjavila je danas Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU i dodala da je EU odigrala aktivnu ulogu u nedavnim događajima u koordinaciji sa SAD i Kforom.

Ona je ponovila da EK pozdravlja deeskalaciju na KiM i uklanjanje barikada koje su Srbi na severu postavili zahtevajući puštanje iz pritvora protivpravno uhapšenih sunarodnika.

– Situacija je zaista krhka i mi pozivamo na uzdržavanje obeju strana kako bi situacija ostala mirna i izbegavanje svih akcija koje bi imale potencijal da vrate nasilje i eskalaciju – rekla je ona i dodala da će Eulex nastaviti da prati situaciju na KiM.

Masrali je kazala da su događaji prethodnih dana pokazali „koliko je važno da se zadrži nepovratni napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije na osnovu evropskog predloga, a to znači da se bez odlaganja primene ranije postignuti dogovori o vraćanju Srba u prištinske institucije i formiranje Zajednice srpskih opština“.

Navela je da će EU nastaviti da razgovora sa, kako je navela, obema stranama, te da će naredni sastanci biti najavljeni kada za to dođe vreme.

Izvor: vesti-online.com