VIJESTI

Dačić u Budimpešti razgovarao sa Orbanom i Sijartom: Mađarska će glasati protiv prijema Kosova u Savet Evrope

BUDIMPEŠTA – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti da će Mađarska glasati protiv prijema tzv. Kosova u neke evropske međunarodne organizacije kao što su Savet Evrope i EU. video icon
U izjavi nakon jednodnevne posete Mađarskoj tokom koje je razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom, Dačić je rekao da su mu takav stav više puta potvrdili Orban i Sijarto.

On je dodao da je sagovornike upoznao sa situacijom na KiM, a da je njih zanimalo da li Aljbin Kurti ima bilo kakvu ideju vezanu za dogovor ili pokušava da nekim incidentima minira mogućnost dolaska do bilo kakvog dogovora.

Dačić je takođe rekao da je osnovna poruka mađarskih zvaničnika bila da moramo da se držimo zajedno i zajednički da tražimo rešenja za politička pitanja i aktuelna pitanja spoljne politike, ali i za razna ekonomska, energetska i svaka druga pitanja.

“Oni su zainteresovani da imamo zajednički pristup u oblasti energetike, da jedni drugima pomažemo kada je reč o nafti, gasu i električnoj energiji. Da imamo dobro povezana dva energetska sistema”, naglasio je Dačić.

Dodao je da Srbija sa mnogim zemljama ima generalno dobre strateške odnose, ali retko sa kojom zemljom ima tako konkretne dogovore o rešavanju određenih pitanja kao sa Mađarskom.

“Ovo je najviši nivo odnosa naših zemalja u modernoj istoriji. Ti odnosi nisu zasnovani samo na pitanjima nacionalnih manjina, nego i na zajedničkim interesima, na zajedničkim pogledima o nekim važnim pitanjima spoljne politike, geostrateškog položaja i aktuelne situacije u svetu. Ti naši odnosi su zasnovani na potrebi da budemo zajedno da tako lakše možemo da prebrodimo ovu oluju u kojoj se čitav svet nalazi”, poručio je šef srpske diplomatije.

Mađari su, dodaje, zainteresovani za bržu realizaciju strateških projekata – železničke pruge i auto-puta, a ministar navodi da ga je Orban pitao ko je kriv za gužve na granicama.

“Orban se interesovao kako možemo da se rasteretimo što više kako bi ljudi što brže prelazili granične prelaze. Ustanovili smo da je krivica na različitim stranama, ali da je jedan deo što je ovde granica Šengenskog prostora”, naveo je srpski šef diplomatije.

On kaže da su ga u dugom razgovoru domaćini upoznali sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Mađarskoj, kao i sa njihovom pozicijom koja je, kako kaže Dačić, kompleksna kao što je i naša.

Takođe, kaže ministar, razgovarali su o aktuelnim pitanjima koja su vezana za predstojeći trilateralni sastanak sa Austrijom vezanim za ilegalne migracije, koji bi trebalo da se održi 20. ili 21. februara, kao i budućoj sednici Vlada Srbije i Mađarske koja će biti održana u prvoj polovini godine.

Sijarto: Posledice rata i ilegalne migracije posebno pogađaju Mađarsku i Srbiju

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas, posle sastanka u Budimpešti sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU istovremeno pogađaju Srbiju i Mađarsku, a to su posledice rata u Ukrajini i ilegalne migracije.

Prošle godine na mađarsko-srpskoj granici zaustavljeno oko 270.000 ilegalnih migranata, pomoć Srbiji u zaštiti njene južne granice od ilegalnihi migranata
Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je prošle godine na mađarsko-srpskoj granici zaustavljeno oko 270.000 ilegalnih migranata i da će Mađarska pomoći Srbiji u obezbeđivanju njene južne granice, sa Severnom Makedonijom, od ilegalnih migracija.

“Možemo da zaključimo da se na južnoj granici Mađarske i Srbi i Mađari susreću sa naoružanim krijumčarima ljudi, koji se ne libe da upotrebe to oružje protiv naših graničara. I zato svim briselskim birokratama koji pokušavaju da prikažu migracije kao pozitivnu pojavu preporučujem da dođu na južnu granicu Mađarske i vide kakvu opasnost znače te naoružane bande za našu granicu i građane”, poručio je Sijarto, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Sijarto je zahvalio kolegama iz Srbije i istakao da je Mađarskoj u interesu da se što južnije zautave ilegalni migranti.

“I nije nam u interesu da Srbija postane parkiralište za migrante. Zato hoćemo da pružimo pomoć u obezbeđivanju južne granice Srbije i spremni smo da u tome pomognemo. Zato iščekujemo sledeću rundu trilataralnog sastanaka Srbije, Mađarske i Austrije, da bismo što pre postigli rezultate na zaustaljanju migracija na južnim granicama Srbije”, poručio je Sijarto.

Sijarto je rekao da Srbija i Mađarska osećaju na svojoj koži zaista teške posledice rata u našem susedstvu, ali i da su izložene velikom pritisku ilegalnih migracija.

“Posledice rata i migracije pojavljuju se u našim zemljama istovremeno i obe strane su zainteresovane da u Ukrajini što pre dođe do mira. Oduživanje rata ili njegova ekalacija znači veoma ozbiljnu opasnost za naše obe zemlje i narode, jer mi nismo odgovorni za taj rat, ali njegova eskalacija znači veoma ozbiljnu opasnost”, istakao je Sijarto.

Kaže da zbog toga sve odluke i mere koje dovode do ekslaciji i produžavanju rata suprotne su nacionalnim interesima Mađara i Srba.

Mi smo zainteresovani za mir, poručio je Sijarto.

On je čestitao Dačiću šsto je ponovo dobio poziciju ministra spoljnih poslova i poručio da očekuje nastavak odličnje saradnje sa Srbijom i Dačićem lično.

Kazao je Sijarto da dobra saradnja između dve zemlje traje već više od osam i po godina, kao i da su i lični odnosi dobra osnova za dobru zvaničnu saradnju.

“Posebn mi je drago kada primim ministra spoljnih poslova Srbije, naročito jer se ne radi samo o strateškoj saradnji i prijateljstvu između dve zemlje već delimo i istu sudbinu pošto dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU pogađaju i nas i Srbiju”, rekao je Sijarto.

Kako je naveo, zalog bezbednost snabdevanja energije je danas u Srbiji, jer jedino u Evropi funkcioniše dotok gasa sa istoka prema zapadu sa 100 odsto kapaciteta – gasovod kroz Srbiju.

“Kroz Srbiju je stiglo u Mađarsku četiri milijarde kubnih metara gasa, što je skoro polovina količine gasa koji Mađarska godišnje koristi. Dobili smo taj gas kroz Turski tok. Naši saveznici su nas stavili pod veoma veliki pritisak protiv izgradnje tog južnog toka. Tada da se nismo suprostvaili pokušajima da nas odgovore od izgradnje Turskog toka, danas ne bismo bili ovde i ne bismo imali ovu mogućnost. Zato se zahvaljujemo Srbima što su bili zajedno sa nama istrajni i što se Srbija ponaša kao poverljiva tranzitna zemlje i obezbeđuje Mađarskoj snabdevanje gasa”, naveo je Sijarto.

Poručio je da su Mađari spremni da pomognu dodatno Srbiji kada je reč o energentima.

“Srbija je kupiila 438 miliona kubika gasa preko Mađarske za svoje potrebe, i na taj način je takođe obezbeđeno i da se u Mađarskoj sprovede jedna investicija u naftovod koji bi u toku od pet godina do 2028. dovela i do razvoja saradnje na energetskom nivou, odnosno udvodstraučavanjem kapaciteta razmene električne energije”, naveo je Sijarto.

Kazao je da su u Mađarskoj mnogi primetili da kada se koristi gas iz njihovih skladišta, smanjuje pritisak u njima, što se često tumači kao da Mađarska nema dovoljno gasa.

“Ipak, to se dešava u Evrpoi na suprotan način, jer se manje koristi gas i ne zato što je više sargrađeno kapaciteta alternativnih izvora energije, već radikalno smanjenje gasa nam predviđa ekonomsku recesiju i treba da budemo obazriv kada se govori o tim rezultatima. Mnogi kažu da su u Mađarskoj dramatično smanjene koričine gasnih rezervi, ali trenutno imamo dovoljno gasa u Mađarskoj za pokrivanje 42 odsto potreba, dok u Evropi imaju više od 20 odsto rezervi. U velikoj meri možemo da zahvalimo na tome tranzitu kroz Srbiju”, kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, 75 odsto je porasla trgovinska razmena između naše dve zemlje i dostigla prošle godine šest milijardi evra.

Nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu, istakao je Sijarto.

Ako bi određene evrpske formacije primile Kosovo pre postizanja sporazuma to bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa

Sijarto je izjavio je danas u Budimpešti da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima.

“Naš stav je da bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene evrpske formacije primile Kosovo pre postizanja sporazuma. I zbog toga će Mađarska da glasa protiv članstva Kosova u evrposkim telima”, istakao je Sijarto odgovarajući na pitanja novinara, na zajedničkoj konferenciji za ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Sijarto je naglasio da je Mađarska što se tiče KiM, kako je rekao, zaista zainteresovana da se na osnovu jednog realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja.

“I zbog toga smo prihvatili rukvodstvo snagama Kfora na KiM, jer smo smatrali da možda i na taj način možemo da doprinesemo obezbeđivanju mira. Želimo da što pre dođe do kompromisa”, poručio je Sijarto.

Dačić: Želimo politički dogovor za otvorena pitanja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija čvrsto opredeljena da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja.

On je na konferenciji sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Budimpešti, rekao da Srbija smatra da pitanje KiM može samo kompromisom da se reši i da je veoma osetljiva na to da se pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada se radi o teritorijalnom integritetu.

“Ili je teritorijalni integritet princip ili nije, ne može u jednom slučaju da se bude za to, a u drugom da se kaže drugačije. Mi kada govorimo o tome mislimo da svi to znaju, ali možda u Evropi to ne znaju, ali možda ih i ne zanima da je Jugoslavija bila federativna država sastavljena od šest federalnih jedinica i tih šest je dobilo pravo da naprave svoje države”, rekao je Dačić.

On je podsetio da su nekadašnju SFRJ činile Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, BIH i Slovenija, a da Srbija ima dve provincije odnosno pokrajine.

“Vama Mađarima je jasno šta je Vojvodina, e to je isto i Kosovo. Po ustavnim pravima kako je neko mogao da proglasi nezavisnost Kosova bez saglasnosti Beograda, pa nije mogao. To je ilegalno. Neko može to da prihvati i ne mora. U ovom trenutku 106 država u svetu od 193 ne priznaju Kosovo. Kosovo može da računa na 84 glasa najviše u Generalnoj skupštini UN”, rekao je Dačić.

On je istakao da pitanje Kosova nije rešeno, ali da dvostruki standardi nisu u redu.

“Kada kažete da imamo u Strazburu Generalnu skupštinu SE, pa onda kažete po tački 1 Ukrajina i kršenje teritorijalnog integriteta u Ukrajini i kažete da zbog toga Rusija treba da se osudi i uvedu sankcije Rusiji. A druga tačka je prijem Kosova u SE, pa to nije logično i nije ni normalno i to je za nas neprihvatljivo”, rekao je Dačić.

Naglašava da dok se ne postigne političko rešenje apsolutno je neprihvatljiv prijem Kosova u SE, jer se tu primaju samo države.

“Drugo kako da se primi u EU kada postoji pet zemalja koje ga nisu priznale”, rekao je Dačić.

On je podsetio da kada je nedavno razgovarao sa Sijartom, on mu je rekao da Mađarska pre postizanja dogovora neće podržati prijem u SE, kao i da pretpostavlja da isto važi za EU.

“To je statusno pitanje koje treba da dođe posle postizanja dogovora”, rekao je on.

Dačić je podsetio da je 2013. godine on potpisao Briselski sporazum, kao i da devet godina on nije sproveden.

“Da se napravi ZSO i sada Kurti kaže da mu ne pada na pamet da sprovede to. Kako da govorite o sledećim koracima ako ne želite da sporovedete šta je neko potpisao, a EU garantovala. Drugo tada je rečeno da nema dolaska ROSU gde žive samo Srbi – čemu služe hapšenja Srba, ranjavanje srpske dece na Badnji dan. To su razlozi zašto je Srbija tražila da se vojska rasporedi da pomogne u osiguranju bezbednosti. Ako za tim nema potrebe odgovornost je na Kforu”, rekao je Dačić.

Hrana i energenti obezbeđeni za sve vreme trajanja krize

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su energenti, hrana i sve potrebno za život građana obezbeđeni i da će biti obezbeđeni sve vreme trajanja krize.

On je nakon sastanka sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom rekao da je Srbija spremna da se dogovori sa Mađarskom o svim tim pitanjima kako jedni drugima da pomognemo.

“To je veoma korisno i u interesu građana. Građani Srbije nisu u tolikoj meri osetili nedostatak energenata, visoku cena energenata, velike nestašice i probleme, kao građani nekih drugih zemalja. Nama će to biti interes u narednom periodu i očekujem nastavak saradnje”, rekao je Dačić.

Kada je reč o migrantima Dačić je istakao da Srbija igra “čisto”, odnosno da nema interese da nekoga prima i usmerava da izađu iz Srbije, niti da pravi probleme drugima.

“Ukazujemo da smo na udaru migranata koji dolaze iz EU. To što dolaze iz Sirije, Avganistana, Rumunije, Albanije. Kako dolaze, pa koriste mnoge rupe i probleme u EU kada se radi o njihovoim spoljnim granicama”, rekao je on.

Dačić je zahvalio Austriji i Mađarskoj na pomoći i rekao da Srbija neće dozvoliti da bude parking za migrante i žrtva migratorne krize.

“Sa druge strane doprinećemo ne samo tome što ćemo bolje čuvati granice već što ćemo raditi na usklađivanju vizne politike sa EU, u smislu da tamo gde postoji mogućnost zloupotrebe, da neko dođe u Srbiju bez vize, da se onemogući da to postane alibi da neko može da migrira u zemlje EU”, objasnio je on.

Dačić je podsetio i da je Srbija ukinula bezvizni režim sa Indijom, Tunisom, Burundijem, Kubom, Bolivijom i da će raditi dalje na tome.

Za Srbiju postoje 3 crvene linije za situaciju na KiM

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti da za Srbiju postoje tri crvene linije kada je u pitanju situcija na Kosovu i Metohiji.

“Prvo sve potpisano mora da se sprovede, drugo mi ne možemo da priznamo nezavisnost KiM i da se složimo da kosovo uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema o našim međusobnim odnosima. Nismo vodili dijalog kako politički da se dođe do rešenja, a sada neko želi da nametne da Srbija mora nešto da uradi, da prizna Kosovo da bi ušla u EU”, odgovorio je Dačić na pitanje Tanjuga šta su naredni koraci Srbije nakon odluke Kfora.

Kao treću crvenu liniju Dačić je istakao bezbednost Srba na KiM.

“Ako neće KFOR i kosovska policija da ih zaštiti, nemojte da nas dovodite do toga da mora srpska policija i vojska to da obezbeđuje na KiM. To je nešto što ne bismo želeli. Mi želimo mir i sprovođenje međunarodnih sporazuma”, rekao je Dačić.

On je dodao da ne može da prihvati da kada razgovara sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja oni traže da se Srbija izjasni po pitanju Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja.

“Ko ima moralno pravo da od Srbije traži da se odrekne svog teritorijalnog integriteta, a da ne pokaže minimunm razumevanja za naše probleme. Ajde da vidimo kako bi se bilo koja zemlja ponašala”,rekao je on.

Kako je podvukao, tu principi ne postoje već samo interesi velikih sila.

“Interes Srbije je da se sačuva mir i dođe do prihvatljivog rešenja za Srbe i Albance na KiM”, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug, RTV (Milan Brašnjović)