VIJESTI

NEVEROVATNE ŠVABE! NEMAČKA GORI, a srbomrsci u Bundestagu poručuju: U EU NEMA MESTA ZA PUTINOVE SLUGE

U EVROPSKOJ uniji nema mesta za Putinove sluge. Za mnoge posvećene Evropljane i prijatelje Zapadnog Balkana predsednik Aleksandar Vučić i njegov režim više nisu pouzdani partneri. Ne smemo biti ravnodušni, ako fundamentalni principi demokratije i vladavine prava budu pod pritiskom u nekoj od naših partnerskih zemalja. Postoji čak i obaveza mešanja.

Ove poruke „posvećenog Evropljanina“, predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota na račun Srbije, uz nediplomatski ton da je mešanje u stvari druge države poželjno, još jedna je metoda Berlina da se na Beograd izvrši pritisak kako bi popustio po pitanju Kosova i Metohije.

Rot se oglasio tek što je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron danima obećavao pomoć lažnoj državi oko priznavanja, a Srbiju nazvao „proksi Rusije“.

– Srbija tokom Vučićevog predsedničkog mandata sve više je gubila status demokratije u njenom punom obimu, a izborne neregularnosti su još jednom potvrdile taj alarmantan trend. Vučić ne ugrožava samo unutrašnji mir u Srbiji, već konstantno izaziva probleme u regionu poput raspoređivanje trupa na granici sa Kosovom – rekao je Rot za list „Nova“.

Osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kazao je da bi Rot voleo da u Srbiji ima okupacionog komandanta koji će određivati rezultate izbora.

– Kada god Nemačka govori u ime Evrope, to se završi svetskim ratom. Ništa novo osim izjave Rota da „EU ima obavezu da se meša u unutrašnja pitanja zemalja koje žele da uđu u EU“. Eto još jednog dokaza zašto Srbija ne treba da uđe u EU, u BRIKS-u se niko nikome ne meša u unutrašnje odnose – rekao je Vulin.

Diplomata u penziji Branko Branković rekao je za „Novosti“ da Rotova izjava ne iznenađuje, jer je dobro poznat taj trijumvirat Velike Britanije, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država koji su glavni protagonisti politike nezavisnosti lažne države Kosovo.

– U pitanju je izjava očajnika, koji ne može ništa da uradi protiv onoga što mi zastupamo i radimo, a što je prihvaćemo u Evropi iako mnogi ne govore o tome. On je deo establišmenta u Nemačkoj koji prema nama gaje jednu vrstu revanšizma, jer su i u Prvom i Drugom svetskom ratu Austrijanci i Nemci najureni. Nikada nam to Nemačka nije oprostila, bez obzira na užase koje su nam činili i dalje pokušavaju da nam naude, ali su to prazne priče. Rotova izjava da je mešanje poželjno je nasilnička. Kakvo mešanje, vojno, političko? – pita se Branković.

On konstatuje da Rotova izjava dolazi u trenutku užasne krize u Nemačkoj u kojoj se pokazuje stav prema tamošnjoj vlasti.

– Kriza je proizašla iz suludih sankcija prema Rusiji, jer je Nemačka zavisila od jeftinih ruskih energenata, ispali su naivni i poslušali Amerikance, misleći da će ako se naoruža Ukrajina da se skine Putin i da se rasparča Ruska Federacija. To je tako naivno, jer joj ni Hitler ništa nije mogao.

Branković dodaje da se nastup nemačkog političara naslanja na nedavnu posetu Kamerona tzv. Kosovu:

– Trebalo bi da usledi političko-diplomatska reakcija i na Kamerona i na Rota.

Rot je, inače, i ranije imao razne izjave protiv Srbije i govorio je da je Vučić „odgovoran za brutalno nasilje nad pripadnicima Kfora na severu Kosova“ u junu prošle godine, kada su Srbi mirno protestovali, a napala ih je tzv. kosovska policija. Smatrao je i da „sankcije koje je EU uvela Kosovu nisu bile mudra stvar“, tražio da Beograd uvede embargo Rusiji, da nikako ne treba dozvoliti stvaranje „nove Republike Srpske na Kosovu“… Kada je 2016. godine govorio studentima na Fakultetu političkih nauka, poručio je da „ako je Srbija odlučna u svojoj nameri da bude deo EU, a ne Rusije, onda vas Nemačka podržava u tom pravcu“.

Ambasada Velike Britanije oglasila se juče da prevede reči svog ministra, rekavši da Velika Britanija ne smatra da je Srbija kao država „ruski proksi“, već da pojedini elementi u zemlji deluju direktno u interesima Rusije.

– Verujemo da postoje elementi u Srbiji koji deluju direktno u interesu Rusije i to tako što prete stabilnosti i demokratskim kapacitetima regiona. Srbija je nezavisna, suverena država. Ujedinjeno Kraljevstvo već dugo sarađuje sa Srbijom na nizu zajedničkih prioriteta i nastaviće to da čini. Kameron je ukazivao na elemente unutar Srbije za koje veruju da rade direktno u interesu Rusije, a ne na samu državu Srbiju. Srbija je nezavisna suverena država i pozdravljamo jasnu poziciju srpske vlade u smislu protivljenja ratu u Ukrajini. Nastavićemo da ohrabrujemo Srbiju da sprovede sankcije protiv Rusije. Možda se ne slažemo u potpunosti, ali pozdravljamo redovan dijalog sa Vladom Srbije o ovim pitanjima – naglasili su u Ambasadi za Betu.
Određuju i goste

O NEMAČKOM mešanju nedavno je govorio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je kao primer naveo posetu opozicionih poslanika iz Bundestaga koji zastupaju stav da je pogrešno priznavanje tzv. Kosova, Beogradu. Kako je rekao, iz nemačke ambasade su tada zvali da preporuče da ne bi trebalo da ih ugosti. Dačić je, ipak, održao sastanak sa njima.

Izvor: Novosti